Mají se lépe pražáci nebo brňáci?

Mají se lépe pražáci nebo brňáci?

ouzfouzv

Většinu z nás zajímá, jak jsme na tom s platem v porovnání s tím, co je na obdobné pozici normální. Český statistický úřad uvádí, že Praze je obecně o 31 % vyšší průměrný plat než v Brně (respektive v Jihomoravském kraji). V online marketingu a e-commerce je to pak dokonce o 38 % více ve prospěch Prahy. Konkrétně jsme zjistili, že je to následovně:

Když se podíváme na dvě nejčastěji zastoupené pozice (Marketing specialist a PPC specialist), můžeme si všimnout zajímavého trendu. U lidí, kteří mají na starosti celý marketing, je výrazně menší rozdíl mezi Prahou a Jihomoravským krajem, konkrétně je v Praze jen o 24 % vyšší průměrný plat. U více technických oborů, jako je PPC, je to už 52 %.

Samozřejmě je důležité brát v potaz, jak draze se v jednotlivých regionech žije. Pro úplně základní srovnání jsme sáhli po průměrné ceně za 1 m² nemovitosti v Praze a Brně. V Praze je to 80 900 Kč, v Brně pak 58 500 Kč – v Praze je tedy průměrná cena bytů zhruba o 38 % vyšší (zdroj). Rozdíly v platech tedy v podstatě kopírují rozdíly v cenách nemovitostí. To je něco, s čím musí lidé putující do Prahy za prací, počítat a dobře si to promyslet. Na druhou stranu v Praze je více firem a logicky i více možností kariérního růstu.

Objektivně tedy platy asi nebudou parametrem, který by určil, které z měst je přívětivější pro život a kariéru. Obecně takto snadno platy nejde srovnat podle regionu, záleží na pozici, firmě nebo oboru.

Jaký je ale váš názor? Chtěli byste radši žít v Praze nebo v Brně?