K zamyšlení – naše pohoda je jen v našich rukou

K zamyšlení – naše pohoda je jen v našich rukou

Leadership Skills_ Zapomeňte! Podstatná je osobnost leadera. (1)

Tomáš Zetek je zakladatelem Mentálního fitka, ve kterém pomáhá porozumět sobě, lidem, a zvládat emoce a stres. Věnuje se také terapii, koučinku a sebepoznání.  Zabývá se vztahy, sebehodnotou, emocemi, konflikty, životními zlomy, krizemi a problémy v práci.

Tomáš vystoupí 29.3. v rámci Digi HR Summitu na Czech On-line Expo 2019, kde bude mluvit o leaderech a jejich „fear of failure“ – Jak na sobě jako leader stabilně pracovat? Jak osobní problémy nenosit do práce a práci do vztahu? Jak si vytvořit tým, který překoná překážky, které nenaplánujete?

Tomáš dal exkluzivně pro Online People dohromady článek na téma leadership a oblasti k zamyšlení jako malou ochutnávku toho, na co se můžete těšit na Expu.

  1. K zamyšlení – naše pohoda je jen v našich rukou, právě čtete
  2. Článek na téma Leadershipčtěte zde

K zamyšlení – naše pohoda je jen v našich rukou

  1. Svého strachu např. ze selhání si buď člověk vědom je a pak na něm může pracovat anebo není, čímž jej nevědomě přenáší na druhé např. v podobě všudypřítomné kontroly. Tím ale u svých lidí příliš důvěry nevzbuzuje a šéf, který „ví všechno nejlíp“ tak docílí jen toho, že chtít mu donést něco perfektně stejně nemá smysl. Tím dosáhne pravého opaku než zamýšlel, a paradoxně tím tak pocit selhání nejen nevyřeší, ale naopak posílí.
  2. Jakýkoli mezilidský problém je vždy problém vztahový. A vztah stojí na důvěře, kterou nejlépe vyjádříme tím, že dokážeme přiznat i své nedostatky a s čím se potýkáme.
  3. Někteří lidí mají jenom emoce a někteří lidé jenom přemýšlí. Ale úsudek vzniká spojením jak emocí, tak myšlenek. Jenom emoce znamená iracionálno, jenom myšlenky znamená žádné hodnoty.
  4. Jsem si vědom motivací proč dělám to, co dělám? Na workoholismu, perfekcionismu, penězích či úspěchu není špatného zhola nic, jen je dobré vědět, proč dělám to, co dělám, a jakou cenu za to platím.
  5. Leadership není soutěž v popularitě, ale důvěra v motivy a chování leadera.
  6. Na vrcholu fouká a jsme tam sami. Jak přesto udržet tolik potřebné spojení se svým týmem? To, co nás spojuje a nikoli rozděluje, jsou obavy a nejistota v každém z nás. Umíme se o nich spolu otevřeně bavit?
  7. Každý z nás vidí svět svou vlastní optikou a představa naší objektivity je vrcholná iluze. Cestou je se společně bavit o prožívaných nedorozuměních, pochopit vzájemně svou optiku a nikoli se přetahovat o tom, kdo má větší pravdu.
  8. Snaží se vám někdo ukázat, že nemá slabiny? Dělá jen to, v čem je dobrý? A není schopen porozumět příčinám chyb? Pak trvá na svých předpokladech a teoriích a raději se mu vyhněte.
  9. Vyhoření, motivace, work-life balance je věcí každého člověka. Je to jen náš úkol a jen naše zodpovědnost.
  10. Být leaderem znamená být zejména sám sebou, neboť je k tomu potřeba odvaha a hrdinství.
  11. Nevolíme si, co se nám přihodí. Ale co ovlivnit můžeme (jako jediné!) je to, jak se k tomu, co se nám přihodilo, postavíme.

Pokračovat na článek o leadershipu.