Jak na kariéru s dětmi? Zkuste pracovat na dálku

Jak na kariéru s dětmi? Zkuste pracovat na dálku

I'm just switching a brush, that's all

Skloubit pohodlně rodinný a pracovní život znamená pro těhotné ženy a ženy pečující o dítě mladší 15 let v dnešní době opravdovou výzvu. Přestože mají podle zákona v případech, kdy to povaha práce a dispozice zaměstnavatele umožňují, nárok na flexibilní pracovní dobu i na zkrácení pracovního úvazku, realita značně pokulhává.

Podle Eurostatu pracovalo na zkrácený úvazek v roce 2014 pouze 10,4 % českých žen, tedy o dvě třetiny méně než činí průměr v evropské osmadvacítce (32,9 %). Mezinárodní průzkumy navíc ukazují, že kvůli péči o dítě je u nás ekonomicky neaktivních 17,2 % maminek, přičemž například v Dánsku se jedná pouze od 1,7 %, v Německu pak o 9,9 %.

Jak ale naznačila Magda, díky internetu se blýská na lepší časy.

Jak může internet pomoci zaměstnaným maminkám a těhotným ženám?

Internet je skvělý nástroj. Díky němu lze pracovat prakticky odkudkoliv, z domu, z dětského hřiště, z čekárny u lékaře, …. Maminky si nemusejí brát dovolenou (nebo paragraf), když jsou prázdniny, když dítě onemocní nebo ho musejí nečekaně vyzvednout dříve z vyučování. Navíc si mohou práci lépe rozvrhnout, pustit se do ní v době, kdy děti spí, koukají na televizi, samy si hrají nebo jsou právě ve škole, školce. Není pak podstatné, kdy žena konkrétní práci vykoná, ale to, že výsledek dodá v požadovaném termínu a kvalitě.

Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak mohou získat maminky práci na dálku, online?

V případě, že již práci mají, je asi nejjednodušší domluvit se s nadřízeným na trvalé nebo alespoň občasné práce z domova. U prodavaček, servírek, zdravotních sester a dalších profesí, u kterých je neustálá fyzická přítomnost nezbytná, to samozřejmě nepřichází v úvahu, u administrativních pracovnice, účetních, obchodnic či marketingových specialistek je tomu ale jinak. Při smluvení a následném dodržení určitých pravidel (jako například hodin, v rámci kterých bude žena k dispozici na telefonu, na e-mailu, způsobu zadávání a odevzdávání práce nebo počet návštěv v kancelářích zaměstnavatele) to může být výhodné pro obě strany.

Pokud práci nemají nebo jim stávající nevyhovuje, nezbývá než hledat jinou.

Kde a jakým způsobem je pro maminky nejlepší práci online hledat?

Online práci je nejlepší hledat online. Na pracovních portálech se neustále objevují nové a nové pozice, o které se mohou ucházet. Je také možné nastavit sledování klíčových slov a spojení (home office, práce z domu a mnohé další) nebo s jejich pomocí nabídky prohledávat a filtrovat. V neposlední řadě se mohou maminky obrátit přímo na personální agentury a konkrétní vybrané společnosti, zaslat jim životopis a přiblížit, co a proč hledají.

Jak si počínat, když to nevyjde?

Pokračovat v hledání, nevzdávat se. A pokud jsou maminky odvážné, mohou zkusit online podnikání. Stačí se podívat na aktuální trendy a vsadit na činnosti, které jsou jim blízké.

Tak je to tedy. Práce online přináší naději ženám, ale i mužům s dětmi. S jeho pomocí si budou moci lépe zorganizovat práci a vůbec celý života.

Fotografie: c r z via Compfight cc