#2 LEPŠÍ ZAMĚSTNANEC – Zabijáci pohovorů

#2 LEPŠÍ ZAMĚSTNANEC – Zabijáci pohovorů

Seriál (1)

Lepší zaměstnanec je seriál krátkých témat, který má inspirovat všechny uchazeče o práci nebo zaměstnance k tomu, aby na sobě pracovali a zlepšili svou konkurenceschopnost na trhu práce.

Hledáte práci, chodíte z pohovoru na pohovor, máte připravené odpovědi na otázky typu: jaké jsou vaše silné a slabé stránky, kde se vidíte za pět let, proč bychom měli přijmout právě vás. Z pohovoru máte celkem dobrý pocit, ale zavolají vám, že vás nevybrali. Nebo vás vybrali, ale po nástupu do společnosti zjistíte, že je to úplně něco jiného, než jste čekali. Přemýšlíte proč? Dali jsme dohromady pár zabijáků pohovorů.

(NE)UPŘÍMNOST

Možná je to tím, že jste nervózní, nebo že dostáváte otázky, na které nemáte připravené odpovědi, ale pokud nejste upřímní a sami sebou, nemůžete čekat, že vám bude nová pozice pasovat. Pokud něco nevíte nebo neumíte, nehledejte výmluvy. Nepřeceňujte své schopnosti a netvrďte například, že umíte anglicky na úrovni C1, když pak nedokážete vést ani jednoduchou konverzaci. Buďte sami sebou a říkejte pravdu. 

(NE)PŘIPRAVENOST

Je pochopitelné, že chodíte na více pohovorů, je však hodně důležité, abyste se na každou nabídku připravili individuálně. Než přijdete na pohovor, přečtěte si konkrétní nabídku a zjistěte si informace o firmě, do které se hlásíte. Místo toho, abyste si připravovali své silné a slabé stránky, se ujistěte, že dokážete mluvit o tom, co vlastně umíte a reálně děláte, a co byste dělat chtěli. Mluvte o informacích relevantních k dané pozici. Prodejte se!

(NE)POROZUMĚNÍ

Nervozita je obecně velký zabiják, pohovory ale často probíhají neformálně a v přátelské atmosféře, zkuste se naladit na stejnou vlnu. Nervózní člověk je často hlavou úplně jinde, nedává pozor a ani nevnímá to, co mu náborář říká. Někdo má tendenci hodně mluvit a přebírat iniciativu za vedení pohovoru, to nechte na náboráři.

MALIČKOSTI, KTERÉ DĚLAJÍ ROZDÍL

  • Leklá ryba – všichni jsme to zažili, nikdo to nemá rád. Podávejte ruku pevně a sebevědomě.
  • Oční kontakt – nemusíte svým pohledem vypálit díru do očí náboráře, ale udržujte zdravý oční kontakt.
  • Oblečení – nemusíte nutně přijít v obleku, ale na pohovory choďte oblečeni vkusně. Pokud máte čepici, radši ji sundejte, obzvlášť, když pohovor vede žena.
  • Dochvilnost – nechoďte pozdě, ale ani příliš brzo. Dopředu se podívejte, kam máte jet a jak se tam dostanete, ať se vám nestane, že přijdete pozdě o půl hodiny jen proto, že nemůžete najít parkovací místo.
  • Zdravení kolegů – když jdete na pohovor do kanceláří, nezapomeňte pozdravit přítomné kolegy.
  • Mobil – nechte v tašce. A nekontrolujte ho.
  • Pomlouvání bývalých zaměstnavatelů – náboráře samozřejmě zajímá důvod odchodu z předchozího zaměstnání, ale pozor na formu, jakou o tom mluvíte. Místo toho, abyste bývalou práci pomlouvali, řekněte objektivně, co za problémy a překážky tam byly.

I když jsou toto pro většinu kandidátů samozřejmé věci, stále se v nich chybuje, a proto je raději připomínáme. Taky záleží na každém náboráři, jaký má k pohovorům přístup. Tak přejeme hodně štěstí, a u nás jste vždy vítáni. Nekoušeme. Pošlete nám váš životopis na ahoj@onlinepeople.cz a pomůžeme vám najít dreamjob.

Další díly seriálu LEPŠÍ ZAMĚSTNANEC
#1 – Co (ne)psat do CV