10 tipů, jak správně napsat životopis

10 tipů, jak správně napsat životopis

Životopis

I když v době sociálních sítí význam životopisu trochu klesá, neznamená to, že si s ním nemáte dát práci. Měl by být přehledný, mít dobrou formu a obsahovat všechny důležité informace. Slouží jako vaše vizitka, ve které se potřebujete prodat, personalista mu věnuje na 1. pohled průměrně asi 6 vteřin. Na první pohled odradí například rozházené formátování, gramatické chyby nebo nevhodná fotografie. Přinášíme vám proto 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých si snadno sestavíte kvalitní CV.

  1. Relevantnost

Při úpravě životopisu vycházejte z toho, na jaké pozice se hlásíte. Někdo má i několik verzí, upravených podle pracovní náplně. U každé pracovní zkušenosti stručně v bodech popište, co jste tam dělali. Více o zkušenostech se můžete rozpovídat na pohovoru. Zkušenosti vypište od nejaktuálnější po nejstarší. Pokud se hlásíte například na manažera marketingu, brigádu ve skladu v roce 2003 opravdu uvádět nemusíte. Naopak je dobré buď přímo k pozicím nebo v příloze doplnit nějaké konkrétní ukázky práce.

  1. Dovednosti

Jedna z věcí, na které spousta lidí zapomíná nebo podceňuje, jsou dovednosti (tzv. hard skills). U hodně pozic je to opravdu důležité – například u programátorů nebo grafiků – jaké programy, operační systémy, metodologie používáte a jaké máte z nich kurzy nebo certifikáty. Můžete u jednotlivých dovedností i uvést délku praxe. Co se týče jazyků, prosím, když jste Čech, neuvádějte jako dovednost češtinu. Jen pokud jste copywriter/redaktor/korektor, tak je relevantní uvést, že ovládáte velmi dobře gramatiku, jinak to je opravdu zbytečné. U cizích jazyků přesně uveďte dosaženou úroveň.

  1. Bez formalit to nepůjde

Není nutné opatřit životopisu profesionální grafickou úpravu, ale snažte se držet jednotného formátování. Vede čistý, jednoduchý styl, “omalovánky” hýřící barvami se hodí jinam. Zachovejte jeden druh a velikost písma a prosím, Comic Sans opravdu ne. Dejte si pozor na řádkování, mezery a odrážky. Rozházený text nedělá dobrý dojem a navíc personalista ztrácí chuť ho číst. Velmi často uchazeči uvádějí expertní nebo velmi pokročilou znalost Microsoft Office, ale už si nedají práci s úpravou základního dokumentu své kariéry.

  1. PDF formát nade vše

Vždy posílejte životopis ve formátu PDF. Jednak to vypadá nejlépe a také každý používáme jiný operační systém – PDF je universální formát, který otevřou všichni. Bohatě stačí 1-2 A4! Nezapomeňte také pojmenovat dokument svým jménem. Zní to jako banalita, ale nevěřili byste, kolik “CV1234” a “Životopisů.verze8” personalistům a firmám chodí.

  1. (Ne)citlivé údaje

Na začátek dokumentu uveďte relevantní údaje jako jméno, telefon, e-mail a odkaz na LinkedIn. To, že volíte Piráty, personalisty ani potenciální zaměstnavatele nezajímá, nehledě na to, že se na to nikdo ani ptát nesmí. To samé platí pro rodinný stav, počet dětí nebo věk.

  1. I fotka rozhoduje

Velmi probíraná je v poslední době fotografie – jestli do CV patří nebo ne. Za nás určitě ano, ale měla by být profesionální, ne “selfie” v zrcadle nebo v plavkách na dovolené. Forma je podobná pasové fotografii, dejte pozor ale na kvalitní osvětlení, upravené oblečení a vlasy, u žen by neměl být příliš výrazný make-up a doplňky. Pohled masového vraha si nechte spíše na ten cestovní pas, jemný úsměv nikoho neurazí.

  1. Vzdělání

Nemusíte vypisovat celou svou studijní historii od základní školy, stačí nejvyšší a poslední dosažené vzdělaní nebo pokud jste studovali daný obor pozice i na škole předtím, uveďte i ji. U absolventů bez dostatečné praxe je dobré více rozvést třeba školní projekty, téma diplomové práce, studium v zahraničí nebo dobrovolnickou činnost ke studiu – prostě všechny aktivity, které se nějak hodí k budoucímu zaměstnání.


  1. Sport, četba, můj pes..

Dřív si hodně lidi uváděli koníčky, protože se to hodně doporučovalo, ale dnes už je situace trochu jiná.. Je fajn, když budete moci napsat cokoliv co, vás nějakým způsobem rozvíjí dál. Buď uveďte něco netradičního, podle čeho si o vás udělají představu nebo nějaký zájem, který je relevantní k pozici. Když ale koníčky vynecháte, vůbec nic se nestane.

  1. Jazykové mutace

Hodně kandidátů se trápí s tím, jestli mají posílat i CV v angličtině, případně jiných jazycích. Podle nás to není potřeba, pokud to pozice přímo nevyžaduje. Cizojazyčný životopis se přímo vybízí, pokud se hlásíte do nějakého mezinárodního projektu.

  1. Motto patří do knihy

V poslední době jsou populární v životopisech nebo na LinkedIn profilech různé citáty. To samé platí i pro výčet vlastností jako flexibilní, odolný vůči stresu, komunikativní apod. Záleží na vzájemných sympatiích při pohovoru, ne na vypsaném výčtu vlastností. Raději uveďte praktické dovednosti, viz bod 2.

PS: zkuste k odpovědi na inzerát shrnout do svou vět proč zrovna vy se na danou pozici hodíte: “Mám zkušenosti s online marketingem, především s PPC kampaněmi a jejich vyhodnocováním, vedla jsem menší tým a mám velmi dobrou angličtinu. Proto si myslím, že jsem pro Vás ten správný kandidát..” Motivační dopis je podle nás už spíš přežitek. Někdy ho ještě zaměstnavatelé vyžadují, pak ale buďte struční a nepiště slohovku, ale jasný výčet argumentů.

Tip: rychle a jednoduše si můžete vytvořit životopis na jobs.cz, který pak vypadá takhle:

Když už víte, jak na to, můžete nám poslat životopis sem. Aktuální otevřené pozice najdete tady.

Hodně štěstí!